Werkwijze
Wij bieden een plek (dagbesteding) aan jonge kinderen met een (ernstige) ontwikkelingsachterstand waar zij intensief gestimuleerd zullen worden in hun ontwikkeling. We willen deze kinderen niet alleen zorg bieden, maar ons vooral ook richten op hun ontwikkelingsmogelijkheden om deze kinderen voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk bestaan in de maatschappij.
Hoe doen we dit:
- Door het bieden van kwalitatief goede en individueel afgestemde zorg en ontwikkelingsstimulatie aan kinderen met een (meervoudige) beperkingen met een (tijdelijk) leerplichtontheffing binnen een reguliere school.
- Door het bevorderen van dagelijks terugkerende contacten tussen kinderen met en zonder beperking binnen een reguliere school, waarmee we de acceptatie/integratie van kinderen met een beperking natuurlijker willen laten verlopen.
- Door het creëren van een veilige en warm klimaat, zowel in de Samen naar Schoolklas als op school.
Individuele begeleiding
Door de kleine groep met een maximale bezetting aan goed geschoolde en enthousiaste personeelsleden, therapeuten, stagiaires en vrijwilligers krijgt ieder kind de tijd, zorg en begeleiding die hij/zij nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.
Leren en ontwikkelen
Per kind maken we met ouders, begeleiders en de school een Individueel Ontwikkelingsplan op maat.
Alle ontwikkelingsgebieden komen hierin aan bod. Te denken valt aan:
- Fysieke/motorische ontwikkeling (senso/fijne/grove)
- Cognitieve ontwikkeling
- Spraak/taal ontwikkeling (ook non-verbaal)
- Sociaal en emotionele ontwikkeling
- Zelfstandigheidsontwikkeling
We werken met de methodieken Kleine Stapjes (Early Intervention) en IPIO-Z (Integraal Programma Inclusief Onderwijs en Zorg). In dit laatste programma zijn alle onderwijsdoelen vanuit Plancius en de ZML (Zeer Moeilijk Lerend) leerlijnen opgenomen en ingevuld met lesactiviteiten voor (E)MB kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot en met 4 jaar, met een kalenderleeftijd tot 14 jaar.
Het lesprogramma is ondergebracht in een kindvolgsysteem van de Dotcomschool genaamd Kindin.
Alertheid en Inclusie
Kinderen leren van kinderen. Naast het gebruik van de verschillende methodes zullen dan ook de aanwezigheid, aanrakingen en geluiden van de kinderen van de basisschool gericht worden ingezet om de alertheid van de kinderen uit onze klas te vergroten. Met een grotere alertheid neemt de kans op ontwikkeling toe.
De leerlingen van onze klas sluiten individueel aan bij hun parallelklas (de reguliere klas met leeftijdsgenoten). Uitgangspunten daarvoor zijn de interesses en mogelijkheden van het kind en de mogelijkheden in de reguliere klas. Kinderen worden hierbij altijd begeleid door hun eigen begeleider. Kinderen van de reguliere klas zijn ook welkom in onze klas. Zij kunnen bijvoorbeeld hardop lezen oefenen, maar ook gebaren oefenen of helpen met het bevorderen van de zelfstandigheid. Altijd rekening houdend met “waar mogelijk en wenselijk”.